• KWALITATIEF

  We geven opleidingen, cursussen en workshops volgens de richtlijnen van de Namikoshi Shiatsu Europa te Madrid.

 • TOEGANKELIJK

  Het leren van Shiatsu voor iedereen toegankelijk te maken is onze missie, hierbij staat professionaliteit voorop.

 • PERSOONLIJK

  De verschillende scholingen zijn intensief met veel persoonlijke aandacht die ruimte biedt aan iedere student.

2e jaar opleiding ShiatsuTherapeut

Tijdens het 2e jaar gaan we verdieping geven aan de shiatsubehandeling door het behandelen van triggerpoints (spieren) en acupressuurpunten (Oosterse geneeswijze). Daarnaast wordt er aandacht besteed aan astrologie, voeding en energetische afstemming.

Verdieping shiatsubehandeling
Er wordt aandacht besteed aan de oosterse geneeswijze om deze praktisch toe te passen tijdens een shiatsubehandeling. Je leert hier om de Ki (levensenergie) blokkades op te heffen door de acupressuurpunten te behandelen.

De shiatsubehandelingen  zijn onder andere:

 • shiatsu bij nek-, schouder en armklachten
 • shiatsu bij lage rugklachten (lumbaal)
 • shiatsu bij ischiasklachten
 • shiatsu tijdens zwangerschap
 • shiatsu bij menstruatie- en/of overgangsklachten, etc.

Astrologie
Als Shiatsu therapeut ben je je bewust van het bestaan van energiestromen en hoe deze effect hebben op de gezondheid van de mens. Ook astrologie erkent het bestaan van energiestromen. Ieder hemellichaam, mens, dier of plant bezit energie met een eigen lading. Astrologie kijkt naar het fysieke, emotionele, geestelijke en spirituele functioneren van de mens. Wanneer er onbalans ontstaat binnen deze gebieden kunnen we ziek worden.

Kort gezegd vertelt onze horoscoop in symbolentaal hoe ons individuele energiepatroon dat ieder van ons bij geboorte heeft meegekregen eruit ziet. Dit patroon is in de basis perfect. Er kan echter verstoring optreden wanneer de energiestroom stagneert, zich ophoopt en/of de uitwisseling van energie niet meer optimaal verloopt.
Door astrologie te combineren met Shiatsu hebben we extra gereedschap in handen om de onbalans in energiepatronen te analyseren en daarmee de Shiatsu behandelingen te verdiepen.

Tijdens de opleiding leer je de basisbeginselen van het duiden van een horoscoop en gaan we het hebben over de astrologische tekens, de astrologische huizen, de stand en de betekenis van de planeten, de elementen aarde, vuur, water en lucht en de aspecten.

De lessen worden gegeven door een gediplomeerde astroloog: Saskia van Vliet.

Voeding en energetische afstemming
Er wordt aandacht besteed aan zowel de rol van voeding als ook aan het maken van verbinding met jouw cliënt; het afstemmen op de energie van degene die bij jou komt voor een behandeling.

Voor ons allemaal speelt voeding in mindere of meerdere mate een rol in ons leven. Gaandeweg kunnen er in bepaalde fases van je leven hele uiteenlopende functies aan voeding worden toebedeeld. Vaak gaat het tot en met de latere tienerjaren vooral om de rol van (véél) energie tanken om het lichaam en de organen te laten groeien en goed laten functioneren. Ook kan voeding onbewust als dwang- of controlemiddel worden aangewend of als troost en beloning. Als het patroon niet wordt doorbroken, kan (zwaar) verstoord eetgedrag of een eetstoornis ontstaan. Verder kan voeding een rol hebben bij (top)sport, bepaalde leefstijl (vegetarisch, vegan) of beroepsmatig.

In het 2e jaar komt dan ook de functie of de rol van voeding en hoe bewust of onbewust jij je daarvan bent aan bod. Er is aandacht voor jouw buik als de spiegel van jouw ziel en aan de rol van voeding bij lichaamsprocessen.

Wat wordt bedoeld met het afstemmen op jouw cliënt, gaat over energie. Eigenlijk over dat wat je niet ziet en des te beter voelt. Door in eerste instantie in te tunen op jezelf, de verbinding met jouw eigen energie te maken, lukt het vaak ook beter om het energetische lijntje uit te gooien naar degene die bij jou komt voor een behandeling. Hierdoor kun je nóg gerichter en op diepere lagen behandelen. De behandeling zal niet alleen efficiënter uitpakken, óók voelt jouw cliënt zich gehoord en gezien. Wat energetisch gezien weer bijdraagt aan het effect van de behandeling.

Uiteraard zijn aanvullingen vanuit de groep of wensen die jij als cursist hebt om aan te willen werken altijd welkom.

De lessen worden gegeven door voedingsdeskundige: Margje Hylkema.

Reflectieverslag
In dit jaar schrijf je een verslag over jouw bevindingen, reflectie, doelen en ideeën. Je gaat stage lopen om jouw kennis van de specialisaties uit te dragen.

AANMELDEN

Algemene informatie

Data: september/oktober 2022 (4 plaatsen vrij)
Tijdstip 09.30 – 16.30 uur

Kosten:
€ 2.300,– (inclusief inschrijfkosten + lunch + koffie/thee)
Exclusief boek: Sesam Atlas van de acupunctuur nieuw ± € 55,50
Inschrijfkosten € 175,00

Termijnbetaling is mogelijk.

Locatie: Oedsmawei 24j te Grou (1e etage)

Totale studiebelasting 1960 uur/70 EC

Docentcontact 161 uur
Zelfstudie 1033 uur
Praktijk oefenen 665 uur
Toetsing en examen 12 uur
Online contact 54 uur
Stage 35 uur

Accreditatie bij KTNO K10006 

Docenten
Karin Wettstein
Saskia van Vliet
Margje Hylkema

Groepsgrootte maximaal 6 personen

Examen (praktijk/schriftelijk) afgenomen door N.S.E. Instructor K. Wettstein van de “Shiatsu Scholingscentrum”, Grou, NL

Voor deze opleiding geldt geen specifieke vooropleidingseisen